Gunnar Mickwitz pris 2017 till filosofie magister Tomas Sjöblom

2.2.2018

Filosofie magister Tomas Sjöblom belönas med det 26:te Gunnar Mickwitz priset för pro gradu-avhandlingen ”Namnförfinskningar komma att ske i tusental”. Namnförfinskningen 1906. Aktörer, målgrupp och debatt. Priset som delas ut av Historiska föreningen överräcks av Helsingfors universitets kansler, professor Kaarle Hämeri fredagen den 2 januari 2017. Tomas Sjöblom undersöker i sin avhandling den namnförfinskningskampanj som kulminerade på Snellmansdagen 12 maj 1906 och som innebar att tiotusentals personer förfinskade sina släktnamn. Sjöblom visar att namnförfinskningskampanjen som officiellt riktade sig till hela folket ändå i praktiken vände sig till de högre samhällsklasserna. Avsikten med kampanjen var att förfinska den svenskspråkiga eliten.

PRESSMEDDELANDE

3.5.2019

4.5.2019 Trialog: The Future of Memory – Minnets framtid

Historiska föreningens medlemmar är välkomna att delta i det tredje seminariet i serien Att »