Armfelt 2014

Valtiomies Armfelt ja Suomi

Juhlaseminaari G.M. Armfeltin ja hänen työnsä muistoksi

9.9.2014 klo 15 – 19 Ritarihuoneen salissa, Ritarikatu 1, Helsinki. OHJELMA

Suomi juhlii pian 100-vuotista itsenäisyyttään, mutta Suomi alueena on ollut olemassa yli 200 vuotta. Tapa, jolla Suomen hallinto järjestettiin Venäjän ja Ruotsin välisen rauhan jälkeen 1809, oli ratkaiseva Suomen tulevaisuudelle.

Monet henkilöt vaikuttivat Suomen muodostumiseen noina vuosina, mutta Gustaf Mauritz Armfeltin (1757─1814) panos oli ehkä tärkein. Kenraali, diplomaatti, kansleri ja Suomen asian komitean puheenjohtaja, kreivi Armfelt oli Suomen oloissa harvinainen kosmopoliitti ja korkean tason toimija. Hänen isänmaallisuutensa oli sidottu hallitsijaan ja maahan tavalla, jota myöhempinä kansallismielisinä aikoina ei ehkä ole ollut helppo ymmärtää. Sekä Ruotsin että Venäjän alamaisena Armfelt pyrki vahvistamaan Suomen alueen vakautta, erityisesti idän suuntaan, ja hänen toimensa tällä alueella nostavat hänet valtiomiesten joukkoon Suomen historiassa.

Keisari Aleksanteri I:n luottamus Armfeltiin tämän viimeisinä vuosina 1811–1814 mahdollisti monien Suomelle edullisten päätösten synnyn. Armfelt kuoli Venäjällä 19.8.1814, ja juhlaseminaari järjestetään päivälleen 200 vuotta siitä kun Armfeltin suurellinen hautajaissaattue kulki Turusta Halikkoon.

Seminaarin painopiste on paljolti Armfeltin panoksessa vuosina 1811–1814, mutta myös G.M. Armfeltissa aikansa ihmisenä. Kuka hän oli? Mitä hänen eri roolinsa eri ajanjaksoina merkitsivät? Miten hänen ajassaan ajateltiin ja toimittiin ja miten se vaikutti Suomen syntyyn?

Historiska föreningen i Finland, Suomen Historiallinen Seura sekä Sukuyhdistys Rotkirch kutsuvat kiinnostuneen yleisön mukaan tähän kaksikieliseen tapahtumaan. Seminaarimaksu 15 euroa peritään vain niiltä, jotka jättävät saapumatta seminaariin ilman että peruuttavat ilmoittautumistaan sekä niiltä, jotka otetaan sisään ilman ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautuneille paikalle saapuneille on vapaa pääsy. Kahvitarjoilun ja rajoitetun osallistujamäärän vuoksi on ennakkoilmoittautuminen välttämätön!

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 29.8.2014. Tiedustelut ja peruutukset osoitteeseen Armfelt2014@gmail.com (ei ilmoittautumisia).

Statsmannen Armfelt och Finland

Ett seminarium till minnet av G.M. Armfelt och hans insats för Finland

9.9.2014 kl 15-19 i Riddarhusets sal, Riddaregatan 1, Helsingfors. PROGRAM

Finland firar snart 100 år av självständighet, men Finland som territoriell enhet har funnits i över 200 år. Det sätt på vilket man inrättade Finlands administrativa organisation efter freden mellan Ryssland och Sverige 1809, kom att bli avgörande för Finlands framtid.

Arkitekterna för Finland var många, men Gustaf Mauritz Armfelts (1757─1814) insats under sina sista levnadsår kanske var den mest betydande. Generalen, diplomaten, kanslern och ordföranden för Kommittén för finska ärenden, greve Armfelt är en för finska förhållanden sällsynt kosmopolitisk aktör. Hans patriotism var bunden både till härskare och fosterjord på ett sätt som senare nationalistiska synsätt inte alltid har förmått omfatta. Både som svensk och rysk undersåte medverkade han kraftigt för att skapa politisk stabilitet i det finska territoriet, främst i förhållandet österut, en gärning som lyfter upp honom till en statsman av rang i vår historia.

Det förtroende hos Alexander I som Armfelt njöt under sina sista levnadsår bidrog till att hitta fördelaktiga lösningar för Finland. Armfelt avled 19.8.1814, och jubileumsseminariet ordnas på årsdagen av den ståtliga begravningsprocessionen från Åbo till Halikko.

Fokus för jubileumsseminariets program ligger på Armfelts insats under åren 1811–1814, men också på personen Armfelt ur ett vidare tidsperspektiv. Vem var han? Vad betydde de olika roller han hade under sin livstid? Hur speglar Armfelts person den tidsanda i vilken grunden för dagens Finland lades?

Historiska föreningen i Finland, Suomen Historiallinen Seura samt Släktföreningen Rotkirch inbjuder intresserade att delta i detta tvåspråkiga seminarium. Seminarieavgiften om 15 euro erläggs endast av dem, som trots anmälan inte deltar i seminariet, samt av dem som kommer oanmälda. För de förhandsanmälda är seminariet avgiftsfritt. Förhandsanmälan är nödvändig p.g.a. servering och ett begränsat utrymme.

Bindande anmälan senast 29.8.2014. Förfrågningar och återbud Armfelt2014@gmail.com (inte anmälan).